Кой ще работи по морето?

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Румен Драганов: Персоналът е много голям проблем. Кризата е в две направления. Едното е, че ние финансираме години наред образованието. Тази години на зрелостни изпити се явиха малко над 55 000 ученици. Нито един от тях не знае какво и защо учи, защо му плащаме образованието, той не знае, че ние му плащаме, защото той получава специалност, включително завършващите езикови гимназии. Колко от тях работят? Колко от тях идват да работят? Колко от тях се връщат тук?

Ваня Григорова: Голяма част от туристическите работници напуснаха страната, тъкмо поради лошите условия на труд и ниското заплащане. Когато средната заплата другаде в туристическия сектор е 1200 евро, а тук е около 400 евро, а можем да пътуваме свободно е много ясно, че нашите специалисти ще се изнесат на други туристически дестинации. Вече имаме внос на работници от миналата година е по-сериозен, тази година се усилва за първите 4 месеца с около 90% - 1600 са регистрирани.

Атанас Димитров: Твърденията, че хотелиери или ресторантьори са много алчни хора, които много малко пари дават на служителите си и те затова емигрират, са меко казано смехотворни. Аз не знам дали сте си правили допитване колко е надникът на един готвач, примерно. В София вече гони 120 лева. Хората емигрират заради това, че нашата държава икономически стои много назад в Европейския съюз. Когато искаш да членуваш в клуб на богати хора, трябва да си богат човек.
Акценти