Кр. Георгиева: Когато търгуваме и работим заедно, светът ще бъде по-мирен

Предаване: Панорама, 01.03.2019

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако няма концентрация на внимание на тези региони, където бедност, несигурност, конфликти, климатични изменения разбиват живота на хората, няма да живеем в безопасен свят, каза Кристалина Георгиева, изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Тя посочи, че световната търговия служи добре и е причината светът да е по-мирен. "Когато търгуваме и работим заедно, светът ще бъде по-мирен. Темповете на търговия се забавиха, забавят се и темповете на икономически растеж. Основният двигател на увеличаване на разликата в доходите на хората идва от това, че ние като общество не можем достатъчно добре да се концентрираме над тези, които имат повече нужда от подадена ръка, за да живеят по-добре. Ако ние си затваряме очите пред неравенството, настроенията ще бъдат срещу глобалния свят", каза още Георгиева.

В отговор на въпрос тя посочи, че растежът на световната икономика се забавя, но България до някъде е имунизирана срещу спад в икономиката заради липсата на голям дълг и разумното използване на бюджета. Георгиева все пак отбеляза, че макар макроикономическата ситуация в България да е добра, ако икономиката на страните около нея се забавят, няма как това да не даде отражение и на нашата страна.

В интервюто тя повтори и изнесените днес на конференция в София данни за това колко губи световната икономика от неравенството между мъже и жени. Женската сила идва от самовзискателността. В България имаме една поговорка - ако искаш да обсъждаш идеи, покани мъже; ако искаш да свършиш работа, покани жени.