Кристиан Вигенин за взаимоотношенията с ДПС и процесите в БСП

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След изборите може да е актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед интересите на България, на гражданското общество и на базовите ценности на българската демокрация, каза днес лидерът на Движението Лютви Местан. Някои виждат ДПС в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана, ДПС обаче не може да бъде поставена в това положение, заяви Местан. ДПС и БСП не са обречени един на друг и не са скачени съдове, каза още той. Според него страната няма нужда да се връща към авторитарни модели на управление.

В сегашната ситуация е нормално да има известно пренареждане на приоритетите, така изглежда поне от последните дни и седмици, но е твърде рано да твърдим какво и как ще бъде, защото до 5 октомври има много време - така коментира изказването на Лютви Местан министърът на външните работи Кристиан Вигенин в студиото на "Още от деня".

"Основната причина за всичко, което се случва и сега, е вероятно различният прочит, който двете партии направиха на резултатите от европейските избори, и различните виждания как трябва да продължи нашата съвместна работа, как трябва да изглежда правителството, какъв е хоризонтът на това правителство и очакванията бяха едни преди европейските избори, след това се получи нещо съвсем различно", коментира Вигенин. Не бива да драматизираме излишно, подчерта министърът на външните работи. В ситуация сме на драматични промени и постепенно нещата ще започнат да се нормализират, каза още той.

Според оценка на БСП след изборите моделът, по който работеше правителството, имаше и своите негативи, каза Кристиан Вигенин. Част от избирателите на БСП вероятно искаха да видят едно по-силно политически мотивирано правителство. Смятам, че не може това да е основната причина за трудните отношения напоследък, защото винаги нещата са се решавали в диалог. За мен беше по-скоро изненадващо, че на фона на добрата съвместна работа, която имаше между двете партии, се започнаха самостоятелни медийни и други изяви, сподели външният министър и визира първата пресконференция на ДПС след изборите, която очерта края на това правителство.

Кристиан Вигенин коментира и взаимоотношенията в БСП, както и въпроса за номиниране на български еврокомисар.

Последни броеве