Кукерски рисунки промениха облика на села

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Димитров и Даниел Дубаров са млади хора, които са се заели със задачата да изрисуват шест картини с кукерска тематика в селата Кабиле и Чарган. Художниците имат опит в рисуването на стени не само в България, но и в чужбина. Само за два дни са успели да изработят и шестте проекта.

Николай Димитров, художник: "Това е трета стена и в момента вдигаме проекта в мащаб... Проектът е част от концепцията за популяризиране на фестивалите в България, тая култура и по-конкретно фестивала Кукерландия... Кукерите са много богати като орнаментика, много изразителни и просто трябваше да ги пригодим за конкретната стена... Децата се радват най-много на тия рисунки."

Даниел Дубаров, художник: "Освен кукерите използваме много народни шевици, характерни за региона... Като цяло се придържаме към фолклора... За нас това не е работа, това е удоволствие."

Атрактивните произведения внасят цвят, настроение и колорит в ежедневието, категорични са жителите и гостите на двете населени места.

Георги Динев, кмет на село Кабиле: "В началото хората го приеха малко скептично, но с всеки един ден, когато се оформиха рисунките, сега се радват, правят си снимки с тях и са доволни, и аз съм доволен, тъй като това променя облика на селото..."

Красимира Димитрова: "Това е голямо удоволствие за нас тук в Кабиле. Тук е сърцето на Кукерландия. Всяка година фестивал, всичко започва от Кабиле..."

Освен стенописите по трансграничния проект на община Тунджа са предвидени още изработване на художествени пана с кукерски маски.