Културата на общественото мнение и политиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото сме с писателя и публицист Владимир Левчев и режисьора Стоян Радев. Преди това ще чуем какво каза по телефона ректорът на НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" проф. Любомир Халачев във връзка със случая "Волен Сидеров" миналата нощ в театралната академия.

БНТ: От дистанцията на нощта каква е оценката Ви за снощните събития?

Проф. Любомир Халачев: Оценката ми е положителна, защото има някакво развитие на това, което ние искаме, но всъщност тя, в самото си същество и тъжна и трагична. Не може в съвременна България, която е демократична европейска държава, политиците до такава степен да се развилняват, че да не се съобразяват с автономията на учебните заведения. Има три неща, с които политиците не трябва никога да се подиграват. Никога не трябва да използват деца за своите политически цели. Никога не трябва да обиждат семействата на своите опоненти. И никога не трябва да нарушават свободата на учебните заведения. Аз мисля, че г-н Сидеров грубо сбърка като се опитва по този начин се опитва да гради политическата си кариера.

На въпрос какви конкретни действия ще предприеме ръководството на академията по-нататък, ректорът отговори, че ще бъде "опитано всичко, което позволява законът". Позиция на ректорския съвет ще бъде изпратена на всички институции, които управляват държавата. В нея се съдържа молба за бърза реакция. Халачев заключи: "Хората, които нарушават закона, трябва да бъдат съдени от закона."

Какво се накърни и какво следва от тук нататък с акта от снощи? На този въпрос ще отговорят гостите ни в студиото.

Владимир Левчев се надява това да е било "лебедовата песен" на Волен Сидеров. "Не знам защо НАТФИЗ точно. Може би някаква завист на един неуспял политически актьор, който непрекъснато си прави кариерата предизборно с улични скандали. Това не е за първи път при него. Според Левчев, Сидеров най-вероятно се опитва със скандали да прикрие провала на своята политическа кариера.

Стоян Радев смята, че проблемът е по-голям, защото се атакува демокрацията "дотолкова, доколкото нейният регламент бива потъпкван грубо, демонстративно в опит да се манифестира немощта този регламент да бъде защитаван. Затова много категорично протестът не трябва да бъде срещу Волен Сидеров и АТАКА, а трябва да бъде срещу народните избраници, които са поели ангажимента да защитават демократичния регламент".