Културен фестивал "Албена 2014" във Велико Търново

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Националните културни празници „Албена 2014“ започнаха своята обиколка със среща във Велико Търново. За тринайста поредна година пътуващият фестивал ще представи литературни вечери, поетични рецитали, изложби и нови книги на съвременни български автори. За това разказва Зорница Илиева в "Денят започва с култура".

По традиция всяка година на 15 септември започват Националните културни празници „Албена“. В сградата на Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ в старата столица своите най-нови книги представиха съвременни творци като академик Георги Марков, академик Константин Косев, Панко Анчев, Валентина Радинска и Иван Гранитски.

Иван Гранитски – поет и главен координатор на Националните културни празници „АЛБЕНА 2014”: „Започваме този културен десант. Това е знаково за нас, тъкмо на първия учебен ден в старопрестолната столица да започнем това движение и това пътуване на група български творци. Тази среща в регионалната библиотека в Търново е поредното доказателство, че има все повече млади хора, които предпочитат книгата пред компютъра."

Валентина Радинска: „Много се радвам, че съм в старопрестолния град. Търново е един от любимите ми градове, защото винаги съм го свързвала с българския дух. Тук българщината е жива и това е много важно. Аз съм от поколението, което не знаеше думата мотивация, просто това е моето призвание, това е дарба, дадена от Бога и аз не мога да не го правя. Мисля, че винаги ще има хора, които четат книги и мисля, че е мит, че книгата ще изчезне. Това няма да случи!“

Почитателите на българската литература останаха очаровани от културното събитие и новите книги на съвременните български автори.

Жена: „Библиотеката е моят втори дом, така че винаги, когато има интересни гости съм тук, особено пък днес – академиците, историци, поетите. Беше удоволствие за мен!“

Жена: „Срещата с жив автор е много добра, защото така човек добива впечатления за личните интереси при създаването на този интелектуален труд. Четенето е личен процес и който чете - знаем от българските поговорки – зло не мисли!“

След представянето на книгите на гостуващите творци, хората разгледаха и пътуващата изложба от картини на български художници. Националните културни празници ще продължат със срещи в Търговище, Шумен, Велики Преслав, Генерал Тошево, Каварна и Балчик.