Лек срещу махмурлук

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как се лекува махмурлук попитахме хората. Вижте какво казаха те пред Боряна Анева за "Денят започва".

Но ние имаме - професионално мнение на проф. Никола Александров. От мъка, от любов или от сутринта за пиенето най-важната е мярката.

Проф. Никола Александров: "Рецептата е всеки да приема това количество алкохол и храна, което му позволява неговият организъм. Всеки си има мярка!"

И все пак, ако нямате мярка в новогодишната нощ в сила влизат познатите до болка "лекарства" тип "клин - клин избира" или български елексири за справяне с махмурлука.

БНТ: Бирата може ли да ни помогне на сутринта след Новата година?

Проф. Никола Александров: Не. Бирата е още по-лошо - тя ще даде един временен ефект. Новият алкохол ще доведе до едно кратко подобряване на състоянието, на повторна анестезия на мозъка, но след това ще се получи по-тежко състояние.

БНТ: А шкембе чорбата нещо да ни кажете?

Проф. Никола Александров: Може би има ефект, че запълва корема и създава възможност за по-бавно усвояване на алкохола и съдържа голямо количество белтъчини. Някои от другите неща, които народът ги използва като зелевия сок например, те имат по-добър ефект. Причината е наличието на лактобацили вътре и наличието на голямо количество витамин Ц. Българската рецепта кисело мляко с мастика е най-доброто нещо, тъй като лактобацилус и лактобацилите, които се съдържат вътре и разгражда алкохола.

И ако празненствата за Нова Година за Вас продължават под масата, то не забравяйте, че следващ ден ще има, та даже и още много нови години. Затова не съжалявайте хората, които не пият, те ще се чувстват толкова добре, колкото и през останалата част от деня. А Вие, за съжаление ще имате сериозна нужда от бульон трезве.