Лекар по неволя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В "Денят започва" : Кой се грижи за здравето на жителите на Широка лъка? Оказва се, че специалист в селото идва само за по два часа три пъти в седмицата. През останалото време хората търсят Спешна помощ от Смолян или Тодор Чакъров.

Той не е медик по образование, но по неволя е станал нещо като лекар на селото. Всички се обръщат към него в случай на нужда. Казва, че знае болежките на хората и какво да им предписва. Или поне на някои от тях.

"Помагам на хората - няма как - аспирини, аналгини, други по-спешни работи за вкъщи. Нали съм свободен, пенсионер съм и няма друго какво да правя. Стана 10-11 години, откакто съм в болницата тука! Винаги, когато се налага, отварям поликлиниката тука и отварям или за лекарства, или се обаждам на лекаря, или се обаждам на Бърза помощ и идват и ги вземат в Смолян!", разказва Тодор Чакъров.

Като възнаграждение не получава заплата, а лекарства. Докторът от Смолян, който идва през седмицата в Широка лъка, му се отплаща с безплатни медикаменти и доставка. Иначе местните жители си знаят, че лекарска помощ могат да получат в определени дни и часове.

"В Широка лъка човек трябва да боледува по график, за съжаление! Вторник, сряда и петък от 13 до 15 часа, през другото време..., а населението е възрастно, знаете ли за какво става въпрос?!", с болка споделя Ани Гергьовска.

А само до преди няколко години, не жителите на Широка лъка са чакали линейка да дойде при тях, а хората от съседните села. Местните още не могат да забравят доброто старо време, когато покойният доктор Герджиков се е грижел денонощно за тях.

"Когато беше д-р Герджиков тука, постоянно водим даже по махалите и когато се наложи, с неговата кола ходихме и давахме Бърза помощ!", спомня си Тодор Чакъров.

И макар, че вече Бързата помощ за Широка лъка е по-скоро бавна и далечна, досега не е имало инциденти заради забавяне на лекарски екип. Местните се радват, че поне природата тук ги е калила и не боледуват често. Защото и лекарства няма откъде да си купят. Аптеката също е затворила преди няколко години.

Автор:  Юлия Стефанова

Цялото предаване можете да видите ТУК.