Лоло

"Коварство и любов" в детската стая Трагикомедия

Държава: Франция
Година: 2015
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Режисьор Жули Делпи

В ролите: Дани Буун, Жули Делпи, Венсан Лакост, Карин Вияр, Карл Лагерфелд, Фредерик Бегбеде и др.

"Лоло" е шестият игрален филм на актрисата Жули Делпи и като режисьор /"Графинята"/

"В очакване на женския Кубрик" : Сценарист, продуцент, режисьор, писател, композитор. Снимана от Жан-Люк Годар, Бертран Таверние, Карлос Саура, Аниешка Холанд, Волкер Шльондорф, Кшищоф Кешловски, красивата френска актриса Жули Делпи избира да бъде и режисьор. Заминава за САЩ с феминистка кауза за доказване равенство на жените в киното и постига неголям успех в средите, но приличен на екрана. Неин фаворит е Джейн Чемпиън. Повлияна от участието си с Итън Хоук в трилогията "Преди..."/Преди изгрева (1995), Преди залеза (2004), Преди полунощ (2013)/ на Ричард Линклейтър, създава своя дилогия - "Два дни в Париж"(2007) и "Два дни в Ню Йорк"(2012).

За разлика от предишните й филмови сюжети с герои в многобройни фамилии, "Лоло" е камерен - за една самотна жена и нейния любим син.

Темата за "кралските деца" - тирани в обичта към близките си, не е лична за режисьорката, но определено засяга всяка майка. Идеята идва от един разговор на разходка със съсценаристката Йожени Гранвал за общуването с децата. По това време Жули Делпи, неочаквано за себе си, се омъжва за Марк Страйтънфелд /германски композитор на филмова музика, особено за Ридли Скот - "Американски гангстер"(2007),"Робин Худ"(2010) "Прометей"(2012). Делпи признава, че нейният син Лео Страйтънфелд изобщо не е "Лоло", което след филма спокойно може да премине в нарицателно за всяко "опасно" дете.

Ролята е написана специално за Венсан Лакост /"Виктория"/. Дани Буун изненадващо бързо приема поканата за филма, а Карин Вияр представя еталонна майчинска противоположност - на жена без предразсъдъци, без сексуални бариери и обсебваща отдаденост.

Луксозното присъствие на екрана е реално - на дизайнера Карл Лагерфелд и на писателя Фредерик Бегбеде в необичайно кулинарно амплоа. Зад камерата вместо Любомир Бакчев е операторът на Люк Бесон - Тиери Арбогаст. Снмиките са в Париж и Биариц.

Историята е смешна и страшна

На почивка в Биариц, с най-добрата си приятелка Ариан, Виолет се запознава с Жан-Рене - стеснителен програмист, наскоро разведен. След години самота и неспешни връзки, тя се оставя да бъде ухажвана и съблазнена. Жан-Рене я следва в Париж, където трябва да се приспособи към нейния дом и столичния пейзаж, в който Виолет "плува в свои води" - тя работи в модния бранш, посещава светски партита, познава звезди и държи на външния вид.

Рене опитва да се впише почти във всичко, за да бъде с жената, която го привлича, но пропуска Лоло - скъпият син на Виолет е способен на перверзни коварства, за да попречи на нейния интимен живот и да запази своето "Първо място". Разкритията са закъснели и ужасни, но път винаги има...

*Златна Романова