Любимият филм на българските зрители - за логиката на избора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Време разделно" е любимият филм на българските зрители - това определи финалът на "Лачените обувки на българското кино". Как избира българинът? Какви са причините за този избор? Какво разгоря страстите след края на гласуването? Какви тенденции очерта приключилият вече формат на БНТ?

В "Денят започва с култура" с анализ и коментар гостуваха, кинокритикът Геновева Димитрова, Велислава Попова - главен редактор на Дневник.bg, журналистът Еми Барух и защитникът на филма-победител - режисьорът Илиян Джевелеков.

Според Геновева Димитрова мястото на "Оркестър без име" и на "Козият рог"във финалната тройка е логично, но не и на "Време разделно". "За мен беше изключителна изненада изборът на "Време разделно", защото неговите почитатели не са от хората, които активно ползват смс-и", подчерта тя.

Велислава Попова изрази съжаление, че няма нито един филм от съвременното българско кино не е достигнал до финалната права. Това може да означава, че хората, които са гледали българско кино през последните 10 години, не са били достатъчно активни, предположи тя. Аудиторията на Дневник.bg класира на първите три места "Оркестър без име", "Опасен чар" и "Вчера", а "Време разделно" отиде на шесто място, добави Попова.

За Еми Барух е важно да се разбере, че изборът на "Време разделно" като любим филм говори "за устойчиви стереотипи в мисленето ни, които са ресурс на противопоставяне, които продължава да бъде мобилизационен, продължава да бъде важен". Тя заяви, че за нея изборът на този филм е "потресаващ като тенденция, защото показва една формула, през която се разказва историята".

Илиян Джевелеков припомни, че големият победител е българското кино. Смисълът на този формат бе съвсем друг от това, което се коментира до момента, и той изпълни целта си по един блестящ начин, каза режисьорът. В продължение на 6 месеца в една национална медия се говореше ежедневно за българско кино и се излъчваха български филми и това е най-ценното, добави той.