Мъже без работа

Празно време няма - ако не е за път, ще е за мегдан...

Държава: България
Година: 1972
Времетраене: 75 минути
Мъже без работа
За продукцията

Драма

Сценарий: Николай Никифоров, Боян Папазов

Режисьор: Иван Терзиев

Оператор: Румен Георгиев

Музика: Георги Генков

В ролите: Стефан Пейчев, Валентин Гаджоков, Георги Бахчеванов, Катя Паскалева, Меглена Попова, Антон Карастоянов, Стефанос Гулямджис, Никола Тодев, Никола Добрев, Иван Аршинков и др.

"Този филм е един от най-характерните примери за естетиката на документализма в българското игрално кино. " /БНФ/

"Бригада от работници по пътищата е принудена за няколко дни да бездейства поради липса на асфалт. При добро желание, в свободното си време, мъжете биха могли да направят нещо полезно - например, да превърнат прашния център на съседното село в благоустроена площадка…" . /Българска национална филмотека/

България през 70-те години на ХХ век. Бригада пътни строители преустановява работата си, тъй като доставката на асфалт ще се забави с няколко дни.

Началникът бай Стамен решава да започне работа по осеяния с дупки селски мегдан. Кметът го предупреждава, че селото не разполага с бюджет за ремонт на площада, но бригадирът не може да стои със скръстени ръце и поема разходите. Докато бай Стамен разхвърля чакъл , работниците се размотават безцелно из селото. Сали обикаля с цигулката си и се опитва да привлече вниманието с музика.

Младият Марин се задява с Димана - съпругата на багериста Цанко, а Жельо хлътва по местната телефонистка Христина. Когато страстите утихват, работниците се присъединяват към новосформираната работна площадка. Дългоочакваният асфалт пристига в момента, когато основите са положени и селото се сдобива с нов мегдан....