Македония получи покана за НАТО - какво следва?

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво още можем да очакваме от тази среща? По темата в студиото на "Денят започва" разговаряха проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, и Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Проф. Тодор Тагарев: България винаги е имала последователна позиция. В наш интерес е страните от Балканите да станат час от тази област на стабилност и просперитет и поканата към Македония е поредният ход в тази посока и ние няма как да не го приветстваме. Винаги това е било и наша позиция и това е добре за нас категорично.

Симеон Николов е на мнение, че Македония отдавна е била готова за членство, а причината да не е отправена поканена към нея е името. По думите му, сега трябва да се проследят резултатите от референдума в западната ни съседка. Освен това, предстоящите избори в Гърция догодина също може да имат отражение по темата. Но няма съмнение, че рано или късно, членството на Македония в НАТО ще стане факт, убеден е Николов.

Проф. Тагарев каза, че в декларацията от вчера, която е подкрепена от всички държавни глави и ръководители на правителства, много ясно пише, че членовете на Алианса ще работят заедно по решаването на общи проблеми на сигурността.

Проф. Тагарев: Има решение да започне тази нова инициатива за готовност 30-30-30-30 - с 30 бойни кораба, 30 тейки или механизирани батальона, 30 ескадрили бойни самолети, които да са в 30-дневна готовност да действат навсякъде. От структурна гледна точка създадено е командване за Атлантика в Норфолк, базирано е в Съединените щати, и още едно командване, базирано в Германия, което е за осигуряване и за подпомагане на тази мобилност и осигуряване на силите, където и да се наложи те да действат.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад