Манифест “За републиката“

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Денят започва с култура" бяха двема професори - политологът Евгений Дайнов и културологът Александър Кьосев. Поводът за това беше един манефест, който започва с думите: "Република е в опасност".

Евгений Дайнов смята, че думата "демокрация" в България се е изхабила. Съвременният поглед върху нея е, че тя е набор от механизми, дакото концепцията за републиката е друга - за един морален ред. Според политологът в нас е закодирана фразата "чиста и свята република" и от там може да започне разделянето между тези, които искат да живеят в републиканския ред и тези, които в момента правят феодален, недостоен, унизителен ред.

Александър Кьосев обясни, че в тяханата реакция има нещо срещу кресливия национолизъм - хора, които обикалят около паметника на Васил Левси, споменават името и образа на Апостола, а забравят чистата и свята република, забравят, че Левси не се е борил за ксенофобия, а за светска святост. В този смисъл те се връщат към патриотичната българския традиция, която трабва да бъде възродена.

Манифест “За републиката“ беше представен навръх Националния ни празник 3 март. В момента той е подкрепен от над 3000 души.

Акценти