Мартин Заимов: Трябва абсолютно ясно и категорично да стоим зад твърдите пари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него в момента пред България стоят много изключително важни дългосрочни въпроси. Въпросът за еврото е един от тях, но той касае и мястото на България в света. Той направи паралел с периода от края на 19. век до 1908 г., когато страната ни обявява независимост. По това време България бележи подем, както и, по думите му, такъв е периодът от края на 90-те години до сега.

Мартин Заимов, финансист: Тогавашният и, страхувам се, сегашният проблем е, че няма това дългосрочно мислене или дори да го има, то не е видимо и качествено. Проблемът за еврото е мястото на България по отношение на Европа и по отношение на нейното бъдеще.

Заимов изрази твърда позиция, че е необходимо размишление за бъдещето, защото сегашното време много прилича на времето в началото и в средата на 19. век.

Мартин Заимов, финансист: Не казвам, че ни предстои война, но ни предстоят много трудности. Човечеството е скарано с околния свят. Все повече сме скарани с технологиите - падат мостове, взривяват се фабрики. Илюзия е, че цифровизацията ще реши нещо. Българите днес сме в уникално добра ситуация в сравнение с миналото и в сравнение с нашите съседи. Говоря не само икономически, говоря и политически.

Заимов оцени като изключително важен факта, че доверието в институциите е едва 20% и е необходимо политиците да направят нужното това да се промени.

Начинът, по който беше направена промяната в закона, касаеща валутния борд, беше прибързан и неразумен, посочи Мартин Заимов. "Трябва абсолютно ясно и категорично да стоим зад твърдите пари". Доброто бъдеще на човечеството е по-скоро в Европа, а не където и да било другаде, добави той. Европа никога няма да бъде централизирана във вида, в който е Китай, САЩ или бившия Съветски съюз. Отношението с Европа означава политическата класа да помогне на българската администрация да повиши знанието и сигурността в себе си.

Финансистът коментира, че в последната седмица около 1 млрд. пари са обърнати от лева в евро и кешът е над 100 млн. "Очевидно хората взимат решения от тяхна гледна точка. Дали това е разумно не мога да кажа, но Народната банка, министърът на финансите или други институции, които с авторитета си могат да генерират доверие, трябва да обяснят какво ще правят за дългото бъдеще на България", каза в заключение той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад