Матера - Европейска столица на културата

Предаване: Култура.БГ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Н. Пр. Стефано Балди: "Мотото на града най-вече е "Да се върнем назад към миналото, за да посрещнем с вдигната глава бъдещето", както беше казано, Матера наистина е имало едно много трудно минало, едно минало, което стига до мизерия, затова пък е събрала силите си и е успяла наистина с вдигната глава да се покаже в бъдещето. Това е един вид символ, символ на Южна Италия, но също така - символ на Европа, който крие в себе си огромни възможности и наистина може успешно да постигне това развитие".

Посланик Балди сподели, че откриването както в Матера, така и в Пловдив са го развълнували, защото идеята е, че те се отварят, да приемат възможността да бъдем заедно, да общуваме съвместно и чрез културата.

Жана Яковлева, директор на Българския културен институт в Рим: "Това, което ме впечатли в тези няколко дни, в които аз за първи път се срещнах с Матера, беше усещането за обич и за единство."

Диана Андреева коментира бюджета на двете европейски столици на културата: "Когато сравняваме две европейски столици, трябва да погледнем контекста на културната политика - доколко има развитост на средата, доколко има инструменти и различни политики. Италия е един от примерите, който винаги сме използвали по отношение както по ниво на публични финанси, които се отделят, арт лотарията, която отива за културното наследство, банковите институции, които са станали неразделна част от културната политика."

Тя припомни, че за Матера е отделен бюджет от 400 млн. евро, в това число за инфраструктурни проекти. "Нашият бюджет в сравнение е доста по-скромен и доста по-малък от гледна точка, разбира се, и на нивото на публични финанси, а и, позволявам си да кажа, отношението към българската култура в рамките на т.н. ни политически елит".

Виктор Янков: "С Матера работим много тясно, някак си двата слогана "Открито бъдеще" и "Заедно" някак си успяват да дадат едно и също послание. Матера и Пловдив имаха да решават различни проблеми и да отправят различни послания, особено в откриващите се церемонии."

Вижте целия разговор.