Мажоритарният вот влиза в парламента - коментар на политолози

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Аз не получих отговор на въпроса "Защо няма виновни още?", каза Първан Симеонов и попита защо през тези години не стигнахме до отговор, въпреки че мнозина си го задавахме. Отбеляза, че в тази стенограма няма нищо особено, това с разсекретяването е плюс за президента, защото така отговори на желанието на дяснолибералния лагер в България, който е традиционно критичен към президента Радев и така загуби остротата на критичност. Няма нищо, което не знаем в тази стенограма и не разбирам защо беше този шум, коментира политологът. Обществото имаше интерес да се разкрие тази стенограма, но досиетата КТБ остават скрити, подчерта Симеонов.

Обществото имаше и интерес да види някакви реални действия, които ще допринесат за търсене на отговорност и ако там е имало умишлени нарушения, те да бъдат сведени до съответните разузнавателни органи, задава се въпросът къде са институциите, които следят за финансовата стабилност - БНБ, КФН, заяви Атанас Стефанов и поясни, че няма политическа сила, която да печели от разсекретяването на тази стенограма.

Реалният проблем на България е икономически, проблем е колко произвеждаме и колко добавяме като стойност като общество, а не мажоритарният вот, каза Първан Симеонов. И подчерта, че политиците трябва да имат доблестта да кажат, че това не е бързо и че иска повече работа от нас. Вместо това те ни залъгват с това, че има бързи решения, Велики народни събрания, нови конституции, мажоритарни вотове и пр. Има и нещо, което е по-важно - има разновидности на мажоритарната система, които наистина бонифицират големите партии, отбеляза политологът и поясни, че това не е лошо, защото ще значи стабилност, ясно представителство, липса на разрояване, ясни управляващи и ясна опозиция. "Но боя е, че хората няма да очакват това, с две думи, мисля си, че пращаме обществото за зелен хайвер с целия този дебат за мажоритарния вот", каза той и призова тази тема да бъде отмината по-бързо.

Големи очаквания са създадоха за мажоритарния вот, за това винаги е имало почва в българското общество, тъй като имаме за последните 30 години делегитимиране на цялата политическа система, отбеляза Атанас Стефанов. Това няма да е битка на личности, това ще е квази битка на олигарси, дори на местни феодали, коментира политологът.


Вижте още от аргументите им и мнението за референдумите във видеото.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад