Меглена Кунева: Без Шенген България ще губи икономически

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Да си премиер значи да носиш отговорност и след като имаш популярност, която ти разрешава да носиш отговорност, трябва да си поемеш кръста, така коментира въпроса за заемането на поста министър-председател от Бойко Борисов Меглена Кунева от Реформаторския блок и лидер на Движение България на гражданите в студиото на "Още от деня".

Реформата в съдебната система е от знаковите, които трябва да направи следващият парламент, надявам се да имаме много по-широко мнозинство, отколкото мнозинството за съставяне на правителството, каза Меглена Кунева. "Не ми е това първи приоритет и изобщо не ми е никакъв приоритет", така коментира тя слуховете, че ще заеме поста на министър на правосъдието. Но потвърди, че се надява правосъдието да е приоритет за парламента и за правителството.

Възвръщане на изгубеното чувство за справедливост, но и Шенген, еврозоната - това ме мотивира, подчерта Меглена Кунева и това са важни приоритети. Много е възможно Румъния да освободи морските си граници към декември, тоест те да са в шенгенското пространство, съобщи лидерът на България на гражданите. Въпросът е, че когато съседката ни освободи морските си граници и е част от Шенген, българските пристанища и във Варна, и в Бургас ще загубят страшно много, ние ще загубим икономическа тежест от това, че не сме в Шенген, поясни Кунева. Силно съм притеснена, че не говорим по тези теми, подчерта Меглена Кунева. Всичко, свързано с продължаващите присъединявания на България, се крепи на това има ли правила и можем ли да ги защитаваме - съдебната система е очевидният начин, по който се защитават, припомни тя. Без Шенген България ще губи икономически, категорична беше Меглена Кунева.

Има няколко типа реформи, които трябва да се направят. Едните са краткосрочни - нещо, което трябва да се случи много бързо. Другите са средносрочни, а третите са дългосрочни. Те обаче започват едновременно. Една краткосрочна реформа е как ще се избере съдебният инспектор - нека бъде прозрачен, консенсусен, политиците да не се намесват в избора, който ще направят професионалистите. Средносрочната реформа е свързана с електронизацията на системите, които свързват проследяването на престъпността, решенията, които ги правят публични, самата организация на съда. Дългосрочната реформа е тази, която минава през конституционни промени, но всичко това трябва да започне едновременно, категорична беше Миглена Кунева.

Кунева изрази опасение, че след декемврийския доклад, който се очаква и освобождаването на румънските морски пространства и загубите в икономически план за нас, за двете ни пристанища плюс липса на добра политическа оценка, че все пак България върви по пътя на реформи, ние няма да стоим никак добре, реформите трябва веднага да започнат, за да има какво да покажем.

Последни броеве