Горчив ли е вкусът на българския мед и осиротяха ли пчеларите?

Горчив ли е вкусът на българския мед и осиротяха ли пчеларите?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Внасянето на проектозакон за промени в Закона за пчелите разбуни пчеларите. Те излязоха на национален протест и се противопоставиха на предложението само до 10 пчелни семейства да бъдат гледани в градски условия. Защо пчеларите продължават да са в протестна готовност, въпреки изтеглянето на проектозакона от вносителите му? Има ли диалог с държавните институции и ще бъдат ли чути техните искания? Това са темите, които коментират гостите в студиото: Владимир Димов - председател на Областния браншови пчеларски съюз в Русе, Медвед Мехмедов – управител на Пчеларска кооперация „Нектар”, Иван Караиванов – председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Андриан Райков и Димитър Кънчев – директор на Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие”.

В пряко включване по телефона председателят на Парламентарната комисия по земеделието и храните Румен Христов, който е и един от вносителите на проектозакона за промени в Закона за пчелите, заяви, че е готов да подкрепи разумните искания на пчеларите. Той допълни, че застава и зад искането им за криминализиране кражбата на кошери.

Иван Караиванов засвидетелства подкрепата на земеделските производители към пчеларите и готовността на земеделците да плащат за опрашването на посевите. Димитър Кънчев даде подробности за кандидатстването за държавна помощ de minimis за пчеларите, както и за получаване на субсидии по Националната програма по пчеларство.

Д-р Райков обясни процедурата за подаване на сигнали за нерегламентирано пръскане на посевите и за проверката им. В края на предаването пчеларите заявиха, че остават в протестна готовност, ако исканията им не бъдат чути.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад