Метеоролозите от НИМХ: До 9 юли стигат средствата ни

В предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" метеорологът гл. ас. Анастасия Стойчева - ръководител на сектор "Метеорологични прогнози" в НИМХ, заяви, че проблемът с недостатъчното финансиране на института е хроничен.

Ние се опитахме да продължим да работим, но наистина не става така. Тази година не ни достигат малко над 1 млн. лева, за да приключим годината и да изпълним успешно ангажиментите си като хидро-метеорологична служба. Недостигът е в много посоки и ако той не бъде запълнен, искаме или не искаме, няма да можем да си говорим за времето, предупреди Стойчева.

По думите ѝ са нужни около 18 млн. лева, за да може институтът да работи ефективно. Повечето средства в бюджета за тази година са покрили увеличението на заплати, защото много служители в НИМХ работят срещу минимално заплащане.

Хората напускат, ние оставаме критично малко. Покриването на такива дейности, каквито извършваме ние, се прави с хора. Когато тези хора не могат да останат на минималната работна заплата, напускат. Това са хора с 10-15-годишен опит и е жалко, подчерта тя.

Според нея, макар настоящата кризисна ситуация да е възникнала заради решение на Общото събрание на БАН, държавата трябва да се намеси генерално, за да бъде решен този проблем и да няма подобно криза следващата година.

До 9 юли стигат средствата, който са останали при нас. Това е датата, след която ние на практика няма с какво да работим, заяви Стойчева.


Какво още каза Анастасия Стойчева вижте във видеото.