Международен кулинарен фестивал

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За първи път старата столица Велико Търново беше домакин на един от най-големите Международни кулинарни фестивали, който се провежда у нас. Тази година седем български града посрещат разнообразието от вкусовете на света. Във фестивала участват 18 държави, които представят традиционната си кухня, подправки и напитки.

Под надслов „България посреща вкусовете на света“ фестивалът събра на едно място традиционни ястия и напитки от Дивия Запад до Близкия Изток. Желаещите можеха да опитат и закупят марков американски алкохол, датски изпечени сладкиши, великобритански черен и зелен чай, както и индийски пикантни подправки.

Симаша – представител на Индия: „Имаме най-различни видове подправки като леща, специален вид боб и особено индийските видове чайове. Едно от нещата, което е много здравословно, е т. нар. Гии – подобно на кравето масло!“

Джинел Ша – представил на Индия: „Ние сме в България от 10 години, имаме магазин във Варна, който предлага всичките продукти, които виждате тук. По мое мнение индийската храна е вкусна, защото е от моята родна страна, но много българи наистина предпочитат да си поръчват и да опитват, което ме радва!“

Йордан Абрашев – представител на Кралство Дания: „Представям Кралство Дания на кулинарния фестивал със страхотните „данишин“, които са известни по цял свят. Това са датски сладкиши, които са от датско бутер тесто. Примерно малиновият ни сладкиш е с истински плод малина, а ваниловият крем се прави от истинска бургундска ванилия!“

Дегустация на място позволи и на ценителите на вина да опитат малиново такова, както и малко познатото израелско вино.

Проф. д-р Красимир Методиев – почетен консул на Израел: „Израел е един производителите на най-качествените вина в момента и това са лозовите масиви на Голанските възвишения. Израелската кухня е комбинация от много кухни, тъй като еврейската нация като такава е от хилядолетия и тя създава своите традиции в храненето!“

Ивайло Джилянов - посетител: „Румънският кашкавал не се различава с нищо от нашия. Интересно е, всеки може да опита кухнята, която му е непозната или пък му е любима!“

Нелина Църова – отдел „Култура“ - община Велико Търново: „Другото нещо, което е много важна, е благотворителната кауза, която съпътства този фестивал. Събиране на средства за общинския фонд „Инвитро“ и затова надсловът е „За да се раждат повече болярчета“.

Богатството от храни допълни и обособен битов кът, който пресъздаде възрожденският живот в една българска селска къща. Отличителни бяха домашно приготвеното биволско сирене и изпечените погачи. Международният кулинарен фестивал продължава в Русе, Варна и София.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад