Мидите са кулинарният хит на лятото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като заради високите температури уловът на риба намаля, мидите са кулинарният хит край морето. Те са на достъпна цена - само три лева за килограм на дребно.

Морските дарове са изключително полезна храна и невероятен деликатес, с който можем да изненадаме близки и приятели. Те обаче са като филтър на морската вода и често в тях попадат опасни замърсители. Затова е важен произходът им, особено на мидите, които купуваме.

По цвета на черупката и външния вид може да се разбере дали мидите са от ферма. Собствениците на заведения край морето ги предпочитат и са категорично против изкупуването на миди от случайни търговци.

“Мога да кажа, че съм виждал как се вадят миди и под Аспарухов мост. Оттам съответно минават кораби, мидите не са добри, защото поемат много химия", коментират Мирослав Маринов.

Десетки са мидените ферми по крайбрежието, повечето - с дългогодишен опит в бранша.

“Тука всеки божи месец имаме анализи на мидата, а веднъж в годината - на морската вода, включително и за тежки метали, включително и за ешерихия коли, за салмонели", обяснява Веселин Прокопиев - собственик на мидена ферма.

Рецептите за приготвяне на миди са много. Тайната е в простите съставки.

“Грешката, която правят е, че ги правят с бира... Правят се 700 грама миди, чаша бяло вино, един стрък лющян или девисил, една лъжица краве масло”, препоръчва Мирослав Маринов.

Лятото е най-подходящото време да се почерпите с миди на плажа, разбира се, в добра компания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад