Министър Кралев: Да не бързаме с определения до крайните резултати за щангистите ни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Щанги с подобрители. Коментарът в студиото е на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

На въпроса от днешната ни анкета: Възможно ли е световно спортно майсторство без допинг? министърът, както и мнозиството зрители отговарят отрицателно.

Той прогнозира, че процентите на отговорилите с НЕ на въпроса от анкетата ще се вдигнат. Хората са запознати с процесите в спорта, смята министър Кралев.

Все пак този проблем при нас не е отсега, той съществува още от времето на социализма, припомни министърът. Зад всеки един спортист, зад всеки един клуб в целия свят стои много добър медицински състав, който се грижи за възстановяването и стимулирането на спортистите. Има 2 вида вещества: забранени и позволени.

Изкуството е медиците така да подготвят спортистите, че всичко да е в рамките на закона и на позволените средства, уточни Кралев. И фармацевтични компании и сериозни лаборатории, и сериозни умове се занимават с този проблем.

Въпросът е защо все нас ни хващат? В щангите има три големи скандала. Каквото и да е становището по конкретния случай и самата федерация да е невинна трудно може да се убеди общественото мнение, че всичко е станало случайно, по грешка на компанията - производител на медикаментите. Според него през годините има натрупано голямо недоверие към националната ни федерация по щанги.

Стана ясно, че спортният ни министър знае абсолютно точно какво и как се е случило, но той не се ангажира да изрази мнение преди да е излязъл резултатът от втората проба от Кьолн и от другата проба, изпратена от наша страна също в Кьолн. Тъй като нашата лаборатолия няма международен сертификат, нейните резултати не могат да бъдат използвани като доказателствен материал през Международната асоциация по вдигане на тежести за евентуално намаляване на наказанията на нашите състезатели, поясни Красен Кралев.

Министърът помоли журналистите да не прибързват с квалификации докато няма резултати като допълни, че не може да се ангажира със срок, в който се очакват резултатите.

Акценти