Министър Митов: Решаването на проблема "Ислямска държава" трябва да се ускори

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не мисля, че решението на Парламента за референдума "ще има някакво солидно отражение" върху имиджа на България. Той е суверенът в една парламентарна република, народните представители са дебатирали и са взели решение, президентът е имал кауза и я е отстоявал. Така в "Още от деня" външният министър Даниел Митов коментира новината от Народното събрание, че наесен на националното допитване ще отговаряме единствено на въпроса за въвеждане на електронно гласуване. "В политиката някои неща понякога стават бавно. Това е хубаво. Демокрациите затова са добри, защото предлагат широка платформа за дебат и съгласие, бавни са като процедура, но пък устойчиви", добави той.

Дипломат номер 1 подчерта, че "ние стоим рамо до рамо с Турция в борбата срещу ислямския тероризъм и всякакъв вид тероризъм естествено". За него няма съмнение, че южната ни съседка е в правото си да отговори на терористичната атака и че събитията се следят много внимателно от съюзниците в НАТО, които са солидарни с действията на Турция. "Решаването на проблема с т. нар. "Ислямска държава" трябва да се ускори. Аз се надявам, че коалицията през активността на Турция също ще може да усили натиска върху т. нар. "Ислямска държава" и върху терористичните организации, които са заели позиции върху териториите на Сирия", отбеляза Митов. Според него е наложително да започне ограничаването на възможностите им за финансиране, за пропаганда, за привличане на чуждестранни бойци, за рекрутиране на млади хора.

Външният ни министър заяви, че не можем да си позволим "да се отпускаме" и това е целта на военните учения, в които участваме заедно със съюзниците си - изработването на по-добра подготовка, по-добър синхрон, по-добра съвместимост, които да ни позволят да отговорим на потенциална заплаха. "Прекалено близо сме до тези конфликти, за да си позволим да ги неглежираме", каза още Даниел Митов.