Министър Ананиев: В името на консенсуса отмених задължителното носене на маски

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Причините за това са най-малко три, добави той: на обществените места се срещаме с много хора, сред които може да има и носители на вируса; отдалечава се във времето въвеждането на още по-тежки ограничителни мерки, свързани с лишаване на гражданите от основни техни демократични права; и примерът на държави с положителен опит, където тази мярка вече е въведена.

Той подчерта, че правителството взима важните решения с консенсус, а по темата за задължително носене на маски на обществени места има разнобой.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Медицинската общност е разделена на две - едни, които казват, че маската е необходима, а другите - че не е необходимо. Факт е, че при контакт между заразени и незаразени много лесно и недоказуемо до какви възможни пътища се прехвърля болестта. Затова е по-добре да се носят маски.

Здравният министър подчерта, че задължителното носене на маски на обществени места е отменено до постигането на такъв консенсус. Все пак аз препоръчвам тяхното носене, подчерта Ананиев и припомни, че държавата ще закупи 1 милион маски, които ще бъдат разпределени през социалните служби на МТСП.

Какви теми още коментира министърът на здравеопазването вижте във видеото!