Министър Петков:Очаквам от институциите ефективни мерки за проблема с болничните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бисер Петков припомни, че през 2010 година осигурителите са поели първите три дни от болничните като антикризисна мярка. Преди това те са поемали първия ден от болничните. По думите му това е казус, който е в центъра на общественото внимание всяка година в момента, когато в парламента се разглежда бюджетът на ДОО. Наред с това не са малко осигурените, които злоупотребяват с болничните.

Министър Петков отбеляза, че е нужно съгласие между работодатели, синдикати и държава за ефективни мерки. По отношение на пътищата за контрол над болничните той каза, че това е целта на тристранна комисия, но тъй като "въпросът е твърде комплексен, предполага комплекс от мерки". Социалният министър напомни някои положения, действали в миналото, като ограничение на срока на болничните за една година, които се плащат от работодателя, или намаляване на срока на болничните листове, както и засилване на последващия контрол.

Министърът заяви, че има много предложения и очаква от ангажираните с проблема институции да се заемат сериозно с анализа им и да предложат конкретни експертни предложения за ефективни мерки по решаването му.

Що се отнася до протестите на социалните работници в страната министърът заяви, че вече е направено доста за подобряване на условията им на труд.