Министър Петкова: На 19 август ще станат ясни кандидатите за АЕЦ "Белене"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Туркменистан е четвъртата в света страна по запаси на природен газ. "Това е Каспийският регион, на който ние много разчитаме (не само България, но и целият регион на Югоизточна Европа), за да реализираме своите приоритети за диверсификация, посочи министър Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Беше поставен въпросът за осъществяване на суапови сделки към настоящия момент по инфраструктурата между Туркменистан и Русия. От друга страна беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена - т.нар. Транскаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор.

Теменужка Петкова припомни, че повече от 20 години се водят дебати по отношение на статута на Каспийско море от страна на петте държави, които се намират на тази територия. Миналата година въпросът със статута на Каспийско море беше уреден с подписването на конвенция. През 2008 г. е подписано споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Туркменистан. В рамките на това споразумение обаче не е налице конкретика по отношение на възможните доставки на природен газ за България при наличието на съответна инфраструктура и техническа възможност за това.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Затова при мое посещение през 2015 г. в разговори с министъра на енергетиката на Туркменистан обсъдихме възможността да бъде изпратено едно допълнение към това споразумение. В рамките на това допълнение да бъдат предвидени възможности за конкретизиране на съответни обеми природен газ, които биха могли да бъдат предоставени при изграждане на инфраструктура.

Oт cтpана на „Росатом“ е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър. Очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". След това, на база на подадените заявления, ще изработим кратка листа и ние ще решим с кои компании бихме желали да водим преговори. След като кратката листа стане известна, ще изпратим покана за подаване на обвързващи оферти към съответните компании, които са заявили интерес.

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта.

Теменужка Петкова: За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години.

Вижте целия разговор във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад