Миомата - едно от най-често срещаните заболявания при жените

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миомата е напълно доброкачествен възел (расте бавно, не разрушава съседните тъкани и органи, не дава метастази). Образува добре обособени, плътни възли (такива тумори се наричат “солидни”, с което ги отличаваме от кистичните тумори – образувания, изпълнени с течност). Миомата не се превръща в злокачествено заболяване. Тя не е заплаха, но влошава сексуалните контакти и качеството на живот.

Рискът от развитие на саркома е един и същ в маточните миоми и в нормалната матка. С други думи, присъствието на миома не предразполага към развитие на саркома.

Маточната стена е изградена от мускулна тъкан. Миомите при човека се развиват най-често в матката, но има миоми на стомаха, пикочния мехур, скелетната мускулатура – изобщо навсякъде, където нормално съществува мускул.

Миомните възли нарастват под влияние на естрогените (което е особено изразено по време на бременност) и намаляват размерите си след настъпване на менопауза, когато естественото производство на естрогени спада.

По-високото ниво на женските полови хормони - естрогени, има пряко отношение към появата им. Увеличеното ниво на естрогени в кръвта може да се дължи на кисти в яйчниците, продължителен прием на хормони, липса на овулация.