Мобилното приложение "Гражданите" в борба с нарушителите на пътя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Колко пъти сте се възмущавали от неправилно паркирали шофьори? Мобилното приложение "Гражданите" е най-новата инициатива срещу нарушителите на пътя. Ивайло Гюров разказва как можем да намалим безредиците по пътищата със собствения ни телефона.

Нахални шофьори виждаме всеки ден. Паркирали на тротоарите, в зелените площи, на завоите и дори на пешеходните пътеки. Много от нас може би си мислят, че това поведение е вкоренено в българската култура и не може да се промени.

Стоян Митов и трима негови приятели обаче са измислили какво може да се направи. Тяхното приложение за смартфони "Гражданите" позволява на недоволните да качват снимки на неправдите по пътищата. Идеята се заражда след завръщането на един от приятелите му от съединените щати.

"Така се получи, че той си чакаше най-резонно като нормален гражданин обаче един човек с лъскав джип реши да мине цялата колона от трийсет гражданина пред него и да се пререди най-отпред. Момчето слезе, почука му на прозореца, видя, че човекът се шашна, все едно няма никой друг около него. Нали, все едно е сам на пътя реално. А то не е така. Има и други хора, които също бързат, също шофират, също мислят за безопасността си. И това ни показа реално, че може да се въздейства върху тези хора, защото не всички хора нарочно правят нарушенията. Просто те го правят инстинктивно и мислят, че просто никой не ги вижда. Това е проблемът. И затова създадохме "Гражданите"", разказа Стоян.

Приложението е с големина от около 20 MB и Ви позволява да изложите виновните на показ в реално време.

"Ето тази кола в момента е в абсолютно нарушение. На завоя е спряла и върху пешеходната пътека, и върху легналия полицай. Сега, ако имате приложението "Гражданите", хващате и я снимате", обясни Стоян.

Той и приятелите му тепърва ще обсъждат съдействие със столичната пътна полиция. Ако това стане потребителите ще могат да изпращат снимките си през приложението към КАТ, откъдето пък да решат дали да глобят провинилите се. Има обаче изисквания, за да бъде снимката допустимо доказателство на нарушението.

"Първо трябва да е снимано много видимо нарушение. Затова единствената опция да се прати до КАТ в апликацията е когато някой сложи, че човекът е неправилно паркирал. Тоест, ти няма как да изпратиш до КАТ, че примерно те е изпреварил или че е с превишена скорост. Когато е неправилно паркиран, то може да се види като снимаш знака до него или като е върху инвалидно място като снимаш, че няма стикер", каза Стоян.

Снимката трудно би издържала като самостоятелно доказателство в съда. Затова от приложението съветват потребителите да оставят своите имена, телефон и мястото на произшествието, за да могат да свидетелстват при обжалване от шофьора. Въпреки това Стоян твърди, че целта на приложението не е да помага на КАТ в глобяването на нарушителите.

"Голямата идея е да покажем, че заедно всички тези хора, които се обединяваме под името "Гражданите", можем да въздействаме на пътната култура, като стимулираме положителната комуникация между хората, които шофират и потребителите в апликацията", обясни той.

За да осигури положителната комуникация, приложението позволява на прегрешилите шофьори да се извинят на снималия ги потребител и така да избегнат пращането на снимката в КАТ.

"Човекът, който го е снимал получава извинението и казва: "приемам" или "не приемам". Ако го приеме, снимката се маха от апликацията и по този начин вас никой вече не ви вижда", разказа Стоян.

Шофьорите могат да разберат, че са снимани само, ако ползват приложението и ако са въвели регистрационния номер на автомобила си в неговата датабаза. Три седмици след създаването си "Гражданите" вече събира по сто снимки на ден от почти всички големи градове в страната. Регистрирани са над 9000 потребителя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад