Награди на Българската филмова академия 2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наградите на Българската филмова академия бяха връчени в петък (6 юни 2014 г.), а Българската национална телевизия излъчи директно церемонията.

Продуцираните от Българската национална телевизия „Четвърта власт” и „Отчуждение” триумфираха на наградите на Българската филмова академия за 2013 г. Политическият трилър, който разбуни духовете в обществото, и дебютната лента на Милко Лазаров, която покори Европа, обраха най-важните награди на церемонията, която се състоя в Театър „Българска армия”.

Спектакълът се организира от Съюза на българските филмови дейци от 1975 година, а наградите представляват оценката на цялата кинематографична общност у нас, която избира най-добрите с тайно гласуване.

С гостите в студиото на "Денят започва с култура" -  режисьорът Милко Лазаров, Севда Шишманова, програмен директор на БНТ и продуцент на сериала "Четвърта власт", Димитър Коцев-Шошо, режисьор и съсценарист на "Четвърта власт", и Владимир Трифонов, филмов програматор, разговаряхме по темата.

Според Милко Лазаров филмът "Отчуждение" е трябвало да бъде удостоен и с наградата за операторско майсторство. Той изрази надеждата, че от следващата година ще бъдат премахнати предпоставките такива пропуски да съществуват.

Програмният директор на БНТ Севда Шишманова заяви, че наградите са оценка за продуцентския стил и модел, който налага Българската национална телевизия. Този стил налага тенденция и стандарт на пазара, защото гарантира качествена продукция.

"Това, което за мен е много важно е, че ние успяхме да съчетаем две неща - едното е жанровото многообразие, което се доказва от това, че БНТ продуцира един арт филм, който спечели награда за кино. И от друга страна продуцира сериала, който по някакъв начин изпълни обществена функция", разказа тя.

По думите на Димитър Коцев-Шошо филмът "Четвърта власт" се отнася до карикатурите във всяко едно правителство, във всички служби, във всяка институция, която влияе на живота ни ежедневно. Затова е толкова актуален и пожъна безапелационно успехи.

Владимир Трифонов обобщи, че хубавите филми събират наградите. Той посочи, че откакто съществува Филмовата академия всички филми, отличени за най-добър филм, са дебютни и са на автори, които имат свой филмов език и уникален авторски стил. "Отчуждение" е още един такъв проект.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад