Награди за принос в образованието, дарителството и бизнеса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Награди "Евлогий и Христо Георгиеви" ще се връчват на хора с принос в сферата на образованието, дарителството и бизнеса. Идеята на инициаторите е да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество. Наградите ще бъдат връчени в три области – образование, дарителство и бизнес - на 24 май по време на церемония в аулата на Софийския университет.

"Идеята за наградите идва от Карлово. Много предприемчиви хора там имат кауза да популяризират живота и делото на Евлоги и Христо Георгиеви. Инициативата тръгва от местния "Ротари клуб", но тя се разпростря в целия град. Стотици хора взеха участие в нея чрез дарения. По този начин се построи паметник на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово. Като естествено продължение на тази амбиция и желание да популяризираме живота и делото на двамата братя ние учредихме награди на тяхно име", обясни Христо Тучев, председател на организационния комитет.

"Аз станах с голямо удоволствие посланик на добра воля на тези награди, защото ми харесва много идеята за просперитет чрез образование, чрез полагане на усилие и чрез култура. Харесва ми примера на двамата братя. Трябва да създаваме такива примери, трябва да дадем знак, че образованието е най-важното нещо", каза Саня Армутлиева.

"Ние днес се прекланяме пред едно усещане на хора, които може и в началото да са се лишавали от сладости в живота, за да оставят този банализиран израз „ползу роду”. Техните достолепни фигури неслучайно стоят пред Софийския университет", коментира проф. Андрей Пантев.