Насилието срещу жените и домашното насилие в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
"Жените всички трябва да ги разпознават като равни на мъжете, а не някакъв друг начин, защото в нашето общество все още цари такова неразбиране", каза адвокат Бекирска и добави: "Равни на мъжете означава с равни като права, като възможности и във всеки елемент на обществения живот да имат равно представяне."

Според нея основен проблем е, че "в обществото не се възпитава културата да се уважава жената такава каквато е".

"Години наред назряваше моментът за масов протест, в който и жените, и мъжете, и обществото да излезем и да кажем: "Край!... Не на насилието!", отбеляза Надежда Дерменджиева.

Тя съобщи, че в понеделник - 26 ноември, от 18:00 ще има протест, организиран от "Български фонд за жените" и с подкрепата на много организации. Събитието е по повод Международния ден за борба срещу насилието над жени.

"Наскоро приключихме изследване сред студенти от пет университета на тема сексуално насилие и сексуално насилие над деца. Установихме, че всяко седмо дете от сто - без значение момиче или момче, е било жертва на сексуално злоупотреба. Това значи, че едно или две деца във всеки клас са жертви на сексуално злоупотреба. 15% от студентите са били жертви на сексуално злоупотреба, като при 1/4 има изнасилване от интимния партньор - съпруг и човек, с когото се съжителства", каза доц. Алексей Пампоров.

Какво още казаха по темата гостите в студиото вижте във видеото.