Най-древните пластични операции

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Еталонът за красота е променлив през различните епохи. Често красивото в една епоха е коренно противоположно на предходното. И така, дойдохме си на темата - пластичната хирургия. Какво знаем за нея? Първо,точното й име е пластична и реконструктивна хирургия и основната й задача не е да разкрасява, а да поправя несъвършенства или тежки деформации по тялото и лицето, възникнали по рождение или след преживяна травма. Една от най-древните разкрасителни интервенции, известна на човечеството, е черепната деформация. Практикували я както древните египтяни, така и прабългарите, и древните траки. Това била задължителна пластична намеса върху черепа на всяка знатна особа. Така се подчертавало благородническото потекло.

Смятало се, че това издължаване на черепа доближавало притежателя до боговете. Днес учените доказват, че деформацията често водела до мозъчни заболявания и епилептични припадъци, но за древните това е било тълкувано като форма на контакт с висшите сили.

И като заговорихме за лицево-челюстна хирургия, която вероятно ще се окаже най-древният раздел на съвременната пластична хирургия, трябва да споменем и древен Китай. Запазени записки на лекари, направени преди повече от 500 години пр.н.е., разказват за корекция на ушите с помощта на хирургически методи и за операции на очите. Описани са и опити да се направи липосукция за премахване на наднормено тегло, при това според свитъците на усърдните китайци оперираните пациенти си поживели дълго и честито след това. И все пак скалпелът може да поправи само външните несъвършенства. Пластичната хирургия не лекува комплекси. Ако сте решили да промените нещо в себе си, не робувайте на модата, а проучете всички възможности.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад