Неразкритите истини за КТБ - разговор с Любомир Весов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През всичките години на съществуване на КТБ от 2009 година насам, банката не е била поставена в условията на реална конкуренция по отношение на държавните средства. Това заяви бившият изпълнителен директор на КТБ Любомир Весов в "Още от деня". Той подчерта, че още през 2009 година е съветвал банката да бъде одържавена на база на данните, които излизаха за държавните средства. През 2010 година те са били малко над 2 милиарда. Според Весов, ако още тогава се е реагирало, вредните последствия щяха да бъдат по-малки.

На въпроса правилно ли Иван Искров изяви готовност да си подаде оставката, бившият изпълнителен директор на КТБ заяви, че е много закъсняло.

Банковата система е тиха, което е характерно състояние за всяка една такава система по света и колкото е по-тиха системата, толкова по-добре работи тя, заяви още Весов. Така че всичките тези говорения от политици, от финансисти, от икономисти трябва да бъдат прекратени от журналистите, колкото се може по-скоро, добави още той.

"Г-н Искров много добре знаеше, че там беше създаван системен риск. На първо време от концентрация на определени отрасли в банката", подчерта Весов.

Що се отнася до изнасянето на пари, както в случая на КТБ става въпрос за изнасяне на малки порции за голям период от време, Весов отбеляза, че това може да значи много неща. "Може да значи, че с тях са плащани и политически проекти и изборни кампании", добави той. Дали това е така, обаче, Весов не бе сигурен, но подчерта, че в началото на всеки месец в определен часови отрязък идват едни и същи политици, представители на всички политически сили. До последно като изпълнителен директор на КТБ Весов все пак заяви, че не е виждал да влизат политици от ДПС.