Незаетите места в българските университети

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има ли криза за студенти в българските университети? Кога завършилите у нас се оказват с професионално образование "безработен"? По тези въпроси в студиото на "Денят започва с култура" дискутираха доц.д-р Милена Стефанова, заместник-ректор на СУ "Св.Климент Охридски", проф.Виктор Паунов, Национална художествена академия, проф.Димитър Момчилов, ректор на Националната музикална академия, Олга Василевска от wishbox.org, които се занимават с кариерно ориентиране на ученици, и студентката Емилия светославова, която изучава международни икономически отношения в СУ и работи за wishbox.

След допълнителен прием през септември, в СУ са останали 270 незаети места, съобщи доц.Милена Стефанова. На входа на университетите в момента са студентите, родени в годините на най-ниската раждаемост, поясни зам.-ректорът на СУ. Причините за свободните места са комплексни - имаме прекалено голям брой университети в България, от друга страна има малко родени деца, а също и възможността на българските младежи да избират своето бъдеще, включително и в чужбина.

Какво правят българските университети за свързване на образователната програма с пазара на труда - вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад