Николай Василев: Страда бизнесът и работещите хора при тази криза

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Василев: Ако вървим към приключване на медицинската криза, аз бих се радвал да завършим с по-минималистичен пакет от държавни разходи.

Поясни, че тези пари не падат от небето, а са на данъкоплатците и ако се дават много повече средства, тогава държавата ще трябва да тегли кредитии после всички да ги връщаме. И подчерта, че България, като малко задлъжняла държава, може да се оправи тази година изненадващо добре на фона на цяла Европа. Ако кризата не е толкова дълбока, държавата може да се оправи с разходи в порядъка на стотици милиони лева, това не са десетки милиарди. Във фискалния резерв имаме няколко милиарда и при добър сценарий може да нямаме никакъв дълг тази година, каза Николай Василев.

Целият свят посрещна изключително неподготвем тази ситуация и в целия свят има дефицит на прогнози и добри мерки, смята бившият икономомически министър. И заяви, че не подкрепя да се раздават милиарди на който поиска, държавата трябва да е в режим повече спестяване и по-малко раздаване, както и че е неправилно по средата на годината да се променят данъчните ставки.

Николай Василев: По-скоро трябва да се дават пари на хора да работят, а не на хора, за да не работят и да си стоят вкъщи.

И при миналата криза, и при сегашната не пенсионерите са пострадалите, пострадалите са бизнесът и работещите хора, категоричен беше бившият вицепремиер.

Николай Василев прогнозира, че дори и бързо да се намери ваксина и лечение, светът ще има най-голямата рецесия от много години насам и това е неизбежно.

Той резюмира накратко, че за него здравето на бюджета е на първо място, защото който има бюджет и има пари, може да си решава проблемите.