Нилс Нова преобразява музеи в произведения на изкуството

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нилс Нова е завършил Университета по изкуствата в Люцерн и работи там в ателие, което напомня трюм на обърнат кораб, научаваме от куратора Антон Стайков. Нова е художник, който се занимава и с класическа живопис, и с минималистична живопис, той е фотограф концептуалист. Три неща са най-важни за него, а те са по-скоро в сферата на лингвистиката, отколкото на визуалното – превод, интерпретация и отражения – или своеобразна редакция на действителността, пояснява Стайков. От него разбираме, че Нова е интерпретирал изложбената зала "Райко Алексиев" на базата на много подробна фотография, която му е била изпратена преди месеци. Докато той дойде тук обаче и осъществи тази голяма инсталация, залата се е променила и вече не е ясно кое е копието и кое – оригиналът, разбираме от Стайков.

НИЛС НОВА: "За мен зала "Райко Алексиев" вече сама по себе си е изкуство, но истината е, че беше доста трудно да направя това, което направих, защото залата е много голяма... Аз се опитвах да удвоя залата, да я направя по-голяма. Когато човек влезе, не само има усещането, че е голяма, а това, което вижда, му се струва една малка снимка, т.е. тук има едни противоречия, които са събрани заедно".

Нова обръща сериозно внимание на детайлите, които са свързани с архитектурата на пространството. По отношение на начина, по който творбите се приемат от хората в различни страни, той смята, че всяко пространство е различно, но човешкото възприятие е еднакво навсякъде. Интересите в една или друга страна могат да варират в зависимост от ситуацията в страната.