Новата урбанизация в Португалия - местните напускат домовете си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Лисабон и Порто са двете най-привлекателни дестинации в Португалия. На глава от населението двата града имат повече посетители от Лондон и Барселона. Най-засегнати от изключителния туристически поток са самите португалци. Наемите се покачват с такива темпове, че за някои жители те стават по-големи от нетната им заплата.

Преди година Паула, мъжът ѝ и трите им деца били принудени да напуснат апартамента си, защото хазяинът им поискал с 25 процента по-висок наем. Преместили се при нейните родители, в жилище с една спалня и една всекидневна.

Паула, жителка на Порто: Взимат всичко от нас! Всичко! Даже не само от нас, а и от Порто. И от децата ми. Какво можем да направим?! Като един турист идва за 5 дни и има повече привилегии от нас, които спазваме португалските ценности.

Лисабон и Порто изживяват така наречената джентрификация - реновация и модернизация на западнали градски райони. Това са процеси обаче, които водят и до по-висок стандарт на живот, оскъпяване и на практика прогонват местните. Сега и родителите на Паула очакват непосилно увеличение на наема. Така на улицата ще останат и възрастната двойка, и младите - общо седем души.

За да се противопостави на тази безизходица, Паула се е включила в гражданско движение, което се бори за връщане на градовете на жителите и правото им на дом.