Нови мерки срещу прекомерните количества сол и захар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нови мерки срещу вредните храни подготвя Здравното министерство. Въпреки че екипът е служебен, готвят се дори законодателни промени с надеждата, че важността на здравето ще оправдае приемствеността. Здравното министерство започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за намаляване на солта в храните. С въвеждането на такса „захар“ пък ще се бори високото й съдържание в безалкохолните напитки. Гости в студиото на „Денят започва“ бяха диетологът проф. Донка Байкова и Марияна Кокушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„Трябва да призная, че сме възхитени от подхода, с който започна работа служебното правителство, защото какво по-важно от човешкото здраве може да бъде в обсега на човешките действия особено на ръководните постове на държавниците. Тенденцията за намаляване на солта и захарта не е въпрос на национална регулация, а това е факт в целия ерропейски и световен пазар. Що се отнася до разговори с хлебарите и с млекопрепадотвателите, уторизирана съм от г-н Димитър Зоров, който е председател на асоциацията на млекопреработвателите, отсъства от страната, затова имам да кажа опредени неща. Утвърдените браншовите стандарти, които са стандарти по БДС, и които са стандартите за качество, единствено те са стандарти за качество на храните в сферата на хляба, на млекопреработката, на сирена, кашкавали, ако щете и на преработката на плодове и зеленчуци и на растителни масла, катеторично трябва да кажем, че сме намалили в пъти присъствието на сол“, каза Кокушева.

„Понякога е необходима малко сол за по-добрите хлебарски свойства на хляба, но в никакъв случай не трябва да бъде повече от 1,5% солта, натриевият хлорид. Аз зная, че напоследък имаме тенденция изобщо за реформулиране на рецептурите с много по-нсико и това съдържание. Забележете преди може би 15-20 години хлябът в България беше с 3% сол и се считаше приемлив по вкус. Уви благодарение на нашите препоръки за здравословност, за намаляване консумацията на сол, защото не е тайна, че натривият хлорид е една от водещите причини и за високото артериално налягане, съответно за повишаване на риска от мозъчно-съдова болест и от сърдечни инциденти, инфаркти“, каза проф. Байкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад