Нови сметки за стари пенсии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Още от деня" бяха председателят на УС но Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков и главният директор "Осигурителни отношения" в БСК Григор Димитров. С тях говорихме за пенсионната реформа и за това какво ще правим когато няма единодушие по отношение на нея.

Нейков смята, че най-лошото е нищо да не правим. Според него това обещава за десетилетия напред много ниски пенсии и бедност. Той каза, че трябва да видим кое е безспорно, защото вече има неща, които всички приемат, да ги направим и да продължим разговора за спорните моменти. Нейков обясни, че според техните разчети през 2010-2012 година е трябвало да имаме първи резерв в НОИ и да расте. Получило се е така, че са започнали с дефицит 200 милиона през 2000 година, а сега е над 2 милиарда, каза той. Когато от консултативния съвет са се опитали да разберат защо се е получило така категорично са им отговорили, че действия, които са взимани по чисто политически причини са довели до това. Сред тези действия Нейков посочи ранното пенсиониране и намаляването на осигуровките.

Димитров обясни, че в продължение на 7-8 години има констативни съвети към министрите, в които участват експерти. Като техни крайни изводи винаги е имало едни същи въпроси, които е трябвало да бъдат решени, добави той. Между синдикати и работодатели има безпорно съгласи по някои от въпросите, но няма политическа воля те да се решат, смята той. "От години наред осигурителната система се ползва за политически цели", заяви Димитров. Той смята, че трябва да се вземат решения, за да може една цяла генерация да бъде сигурна.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад