Новият здравен модел: Ще сложи ли край на монопола на Здравната каса?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мария Петрова и председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров коментираха в сутрешния блок на БНТ предложените промени в здравното осигуряване, които министър Кирил Ананиев представи за широко обществено обсъждане.

„Не защото част от идеите са толкова лоши, а защото вярвам, че и чисто нормативно няма как да бъдат прогласувани и променени толкова закони в кратките срокове, които здравното министерство е заложило. Аз не съм оптимист”, заяви д-р Петрова.

Изначално проблемът е, че пациентът е възприел, че някой му дължи здравето. Здравето на всеки един от нас е отговорност на всеки един от нас. Няма как да разчитаме в това отношение на държавата, на мнение е тя.

„Аз съм силен привърженик на премахването на монопола. Смятам, че той е в интерес преди всичко на пациентите и на осигурените лица, защото им дава възможност да избират къде да влагат парите си за здраве. И поставя пациента в центъра на системата. В момента важният в системата е министърът и шефовете на Здравната каса”, коментира д-р Кацаров.