Обективът разказва: "Женският поглед" в българската фотография - Лоте Михайлова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във време, доминирано от идеологията на социализма, творчеството на Лоте Михайлова (1925-2015) показва образи, които са контрапункт на характерното за фотографията в България през този период.

В "Култура.БГ" разказва доц. Георги Лозанов.


Фотографията на Лоте Михайлова "Акт", поради отдалечаване от изискванията на "социалистическия реализъм", била първоначално отхвърлена въпреки художествените и достойнства, но след бурни протести бива допусната да участва в националната изложба по художествена фотография през 1963 г.

Доц. Георги Лозанов: Този епизод ще остане в аналите на българската фотография с този свален отначало акт, но после все пак признат. Винаги когато стане дума за сваляне на актови фотографии, на голо тяло изглежда някакъв прекален морализъм е имало през онова време, комунистическото. Нищо такова. Друга е причината, поради която комунистите не търпяха голото тяло, защото това е приближаване до човешките емоции, до индивида с неговите очаквания, поведение, с неговото нежелание да участва в някакви исторически офанзиви, които някой друг му задава. Образът на голото тяло е проява на свобода, на индивидуална свобода. Това е, което по някакъв начин пречи.
Фотографии:
Лоте Михайлова – архив Национално сдружение фотографска академия "Янка Кюркчиева" (НСФА)