Обичаите на Нова година
Според старите български традиции в нощта на 31 декември се приготвя специална обредна вечеря. Още от ранна сутрин стопаните се захващат за работа. Главата на къщата трябва да осигури дебел дънер, който ще осигури топлината в къщата през цялата нощ, жените приготвят ястията за трапезата. Основното ястие трябва да е от пиле, петел или пуйка, задължително на масата трябва да присъства свинско, подобно на Бъдни вечер на новогодишната трапеза изобилстват орехи, жито, сушени плодове, туршия, лук и чесън, които се запазват до Йордановден. Запазват ли се тези български традиции и как те съжителстват с модерното мислене на българите в 21 век разговаряха в студиото на "Денят започва" Мариета Недкова, член на Занаятчийската камара, и д-р Петър Кърджилов от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News