Референдум - 11 март 2014: Как да започнем да произвеждаме повече?

Референдум - 11 март 2014: Как да започнем да произвеждаме повече?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

DSC_0043Основната тема в това издание на предаването бе: Как да започнем да произвеждаме повече - като изправим на крака старите заводи или като заложим на нови производства? Тя стана особено дискусионна, след като се заговори, че отново може да заработи ХИМКО - Враца, а освен това бъдещето на някои производства в "Кремиковци" също е на дневен ред и повод за дебати.

Различни гледни точки по темата чухме в студиото на "Референдум". Участници в дискусията на живо в студиото бяха: проф. Кръстьо Петков, бившият финансов министър Муравей Радев, председателят на „Произведено в България“ Лукан Луканов, икономистите Мартин Димитров и Атанас Владиков, и шефът на Федерация „Металици“ в КНСБ Васил Яначков.

DSC_0036"Радвам се на оптимизма, че хората считат, че реиндустриализация в България е възможна, въпросът е обществото да реши в каква посока ще върви. Ние изброихме моделите, казахме очертанията, които са в Европа - висока добавена стойност, сектори с висока производителност, като хайтех, икономика на знания, малки и средни фирми. За мен това е посоката на реиндустриализация", заяви д-р Атанас Владиков, преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски".

DSC_0048"Ако някой тръгне през държавата да взима заеми, да ги налива в предприятия, да създава нови предприятия, защото има такава тенденция в сегашното правителство, независимо, че премиерът даде назаде от това, ако това тръгнат да го правят, резултатът ще бъде бърз фалит. Т.е. реиндустриализация - да, но правена от частния сектор, само условията се задават от държавата", коментира Мартин Димитров.

"Моето категорично мнение е, че държавата трябва да осигури среда за това нещо, да гарантира сигурност и стабилност наDSC_0034 инвеститорите. Инвеститорите сами ще дойдат и сами ще инвестират и ще направят реиндустриализация. Реиндустриализацията не е нищо друго освен възстановяване на индустрията, дялат на индустрията в брутния вътрешен продукт. Ние сме имали силно развита индустрия и това не е било беда", категоричен бе Васил Яначков.

DSC_0040"Българската държава трябва да прави политики в подкрепа на местната индустрия, което е значително, значително по-евтино и по-ефективно, отколкото директни финансови инжекции където и да било, ако ще и в най-високотехнологичните сектори. Смятам и говоря това не защото съм привърженик на пазарното стопанство и конкуренцията, а защото е нелогично да очакваме от държава, която е в състояние на абсолютен финансов колапс, с висока безработица и с изключително ниски обидни заплати да инвестира в бизнеси, които са периметър на частния интерес", заяви Луканов

"На тези, които смятат, че държавата трябва да налива пари в икономиката, в индустрията, трябва да припомня печалнияDSC_0045 опит на Жан Виденов да реиндустриализира икономиката на България 1996 година с много пари. Той наля парите на държавата в тези грамадни колоси, наля парите на държавните банки вътре и какво постигна - стана хиперинфлация, катастрофа, банките фалираха, икономиката фалира, криза 4 в едно - икономическа, финансова, социална и накрая политическа. Ако някой иска това да се повтори. Това е работа на бизнеса, държавата трябва да създава правила и да се грижи да се спазват тези правила", отбеляза Муравей Радев.

"Българската нация е индустриално ориентирана и мотивирана. 74% подкрепят идеята за реиндустриализация. Що се отнася до другите, нека все пак да си дадем сметка, че се повиши процента според мен заради това, че ние дадохме примери за други държави където има намеса на централната власт, но това не значи, че се дават пари и се налива в това. DSC_0039Освен това хората знаят, че нито европейските пари не могат да се усвоят без много активна и прозрачна роля на държавата. Това че сме приключили миналата година с 36% усвояемост се дължи на калпавата държавна администрация. Искат друга администрация, която е компетентна. Второ - никой няма да дойде - частен или корпоративен инвеститор в България, ако не срещне подкрепата и разбирането от страна на държавната власт. И третото - ще минат 2-3 години и България ще бъде принудена да вземе, както Полша, заем за преструктуриране на икономиката, което не значи да налее държавата, няма да налива държавата, а тези средства ще ги даде на търговските банки, за да може на пазарен принцип да бъдат инвестирани", проф. Петков.

В "Референдум" ви показахме и данни от експресни социологически допитвания. Основният въпрос, с който измерихме нагласите на обществото тази вечер бе: "Трябва ли държавата да се ангажира финансово в процеса на реиндустриализация". В допитването на "Алфа Рисърч" участваха хора от цяла България, които проследиха предаването от домовете си. Те отговориха на въпроса преди и след предаването.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад