Огнян Герджиков: Трябва да има диалог между властите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Това, че са отделни – съдебна, изпълнителна, президентска, законодателна, не значи, че трябва да има китайски стени между тях. Нашите първи държавни мъже трябва да си говорят. Има механизми, по които се контролират действията на всички от съответните власти, допълни той.

Проф. Герджиков не вижда намеса на президента Румен Радев в съдебната власт. „Не виждам някаква недопустима намеса. Това е един диалог между властите. За мен той е нормален. Не смятам, че е толкова болна съдебната система, както се опитват да внушат някои“, обясни Герджиков.

Според него няма нищо нередно и в предложението мандатите на главния прокурор и председателите на върховните съдилища да бъдат прекратявани предсрочно.

Днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Герджиков ще представи две правни поеми - “Вещноправна поема” и “Облигационноправна поема”. Бившият парламентарен шеф и служебен премиер, който често реди рими по наболели проблеми от ежедневието, този път е избрал две сложни юридически теми, които да поднесе на разбираем и атрактивен език на почитателите си.