Опиатите - историята и мястото им в съвременното изкуство и култура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Радослав Механджийски и Теодора Константинова ни обясниха как е възникнала идеята им да направят форум на темата за опиатите и въздействието им върху разума на твореца в изкуството и културата. Дискусията се състоя в неделя като част от събитията на платформата "Арт енд кълчър тудей".

Теодора Константинова каза, че докато са се ровели в материали за миналата лекция на тема "Съвременно изкуство, ритуали, етнография и религии", попаднали на изложба от 2010 година в Лондон. Тя е озаглавена "High Society . Опиатите в културата". Тя е показала много примери от изкуството и артефакти, например плакати, промотиращи различни опиати, или опаковки за хероин или други опиати, които са били легализирани по онова време.

Коментирайки връзката между изкуството, културата и опиатите, Радослав Механджийски каза, че всички общества са имали някаква форма на употреба на опиати: още от Древен Египет и от микенската култура. В древността винаги използването на опиати е било свързано с някаква ритуална дейност и с взаимоотношението между преминаването от реалността в отвъдното, с придобиването на някакъв вид тайно, мистично знание, което не може да се придобие чрез нормалната логика на нещата. Опиатите / тези общества се е използвал опиум/ в някакъв пласт на културата не са били табу и хората са имали специфична представа за тях и са знаели, че те се използват само с определена функция, а не както днес.


През втората половина на 19 век в Англия е можело да си купиш опиум, кокаин и хероин във всяка средностатистическа аптека при това напълно легално. Дотогава все още не е било ясно, че те са силно пристрастяващи и деструктивни. Механджийски показва снимка на шише с напитка, в която има определено съдържание опиум и е била масова. Хора като Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън са били зависими от нея, защото са имали здравословни проблеми и лекарите са им я предписвали.

Теодора Константинова разказа за така разпространената в края на 19 и началото на 20 век напитка абсент. Тя мистична и много популярна, предизвиква халюцинации, видения. Свързваме я обикновено с френските импресионисти. Тя често е изобразявана като жена в зелено, като зелена муза, тъй като цветът ѝ е зелен. В началото на 20 век тя е забранена от църквата заради демоничните ѝ въздействия.

Освен това в края на 19 мек известна фармацевтична компания, която сега свързваме с аспирина, е продавала разтвор на хероин като лекарство в 23 страни на света. В един момент лекарите са опитвали да лекуват зависимост от хероин с кокаин и обратно, докато се установи, че двете вещества са силно пристрастяващи. Зигмунд Фройд е използвал кокаин, но по-късно сам говори за неговото деструктивно действие.

Още интересни факти от историята на опиатите и ролята им в изкуството и културата научете от видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад