Остров Джеджу

Остров Джеджу
В предаването
Всички броеве

Най-големият остров край бреговете на Южна Корея. Чеджу. Брулената от ветрове вулканична скала е приютила над 1700 вида растения. Угаснали вулкани, гори, плажове, малки рибарски селца... Чеджу е известен курорт, уникален резерват и място със специфични културни традиции и занаяти.

Местните хора живеят с ритъма на морето и съвсем естествено морските продукти присъстват в менюто им. Начинът, по който стигат дотам, също е запазена марка на Чеджу. Най-важна в случая е ролята на хеньо - жените-гмуркачки, които традиционно осигуряват прехраната на семействата на острова.

Климатът тук е мек и през зимата температурите рядко падат под нулата. Вятърът, обаче, бръсне смразяващо. Което не спира жените-гмуркачки да се подготвят за влизане във водата в ранното утро.

Хеньо събират толкова морски дарове, колкото могат да уловят с ръце и колкото събират кошовете им. Гмуркат се на дълбочина между пет и 15 метра в търсене на морски охлюви и морски краставици. Събирането на храна между скалите продължава между пет и шест часа.

„Събрах повече, отколкото очаквах. Имам охлюви, морски краставици и морски таралежи“, каза жена.

Работата е тежка и на острова са останали само няколко жени, които практикуват стария метод за улов на морска храна.

„Те работят толкова много в толкова студено време. Трогната съм от труда им. Опитах и морската храна, събрана от тях. Много е вкусна, особено охлювите“, каза жена.

Развитието на техниката и промишленият риболов остават по-далеч от бреговете на уникалния остров. Тук хеньо все още са на почит. На дейността им е посветен цял музей. На Чеджу има и школа за обучение на жени-гмуркачки. Правителството на Южна Корея е направило и постъпки за включването на традицията "хеньо" в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Автор: Милен Атанасов

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад