Новият Хомо сапиенс или човек, събран в един чип

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако си падате по теории на конспирацията, следващата новина изобщо не е за вас. На пръв поглед звучи точно като фантастика, но истината е, че това е поредният научен факт, които доказва с какви темпове се развива съвременната медицина. Вижте в "Здравето отблизо" как учени създадоха 7 човешки органа в микрочип.

Човек, събран в един чип – ако допреди години това звучеше като научна фантастика или теория на конспирациите, то съвсем отскоро новият Хомо сапиенс е вече факт. Само преди няколко месеца учени от Оксфордшир успяха да създадат седем миниатюрни човешки органа и да ги комбинират в чип с големина колкото флашпамет. При предишни опити учените успяват да създадат черен дроб, бял дроб и част от червата в технологичната иновация. Новият чип обаче е първият, в който са комбинирани 7 основни органа, за да се създаде функционираща човешка микросистема, която имитира нашата физиология.

Екипът, работил върху този чип, се надява, че той ще доведе до създаването на по-безопасни и по-ефективни лекарства. Учените твърдят, че технологията ще може да се използва за проверка на потенциално опасните нови лекарства и тяхната реакция върху нашите органи. Чипът е изработен от гъвкав полимер и е пълен с микроскопични канали, които имитират нашата кръвоносна система. Богати на хранителни вещества течности, като човешката кръв, която може да отнесе кислород, потича по канала, както клетките на кръвоносните съдове. В случай на рани в белия дроб, например, кръвоносните съдове ще носят кислород и ще преминават през лигавицата на мембраната. Освен това цялата структура може да се разтегне и отпусне точно както белите дробове на хората по време на дишане.