Пълна доза щастие в блокче шоколад

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Думата “шоколад” идва от езика на ацтеките и означава “горчива вода”. Ценните какаови зърна са били използвани като парични единици и средство за изчисление. Маите и ацтеките вярвали, че какаовите зърна идват от Рая и носят мъдрост и сила на онзи, който ги консумира. През 1502 година Христофор Колумб първи донесъл какаовите зърна в Европа.

Шоколадът е в основата да бъде измислена микровълновата печека. По време на експерименти с устройството наречено магнетрон, ученият минал покрай него с парче шоколад, което се разтопило в ръцете му. По този начин възниква идеята за приготвяне на храна чрез микровълни.

Установено е, че точката на топене на шоколада е точно под човешката телесна температура. Ето защо блокчетата шоколад се топят в устата ни. Това от ствоя страна стимулира мозъчната дейсност и  ускорява сърдечната дейност. Така че противно на всички твърдения,шоколадът е полезен за нашето здраве.

Красимир Бенямин, един истински шоколадов експерт беше гост в "Здравето отблизо". Неговата страст към шоколада тръгва още от дете. Той е търси начини да консумира качествен шоколад по възможно най-добрият начин.