Парите за лечение на деца: обещания за промени - проф. Иван Литвиненко

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

По отношение на обещаната от правителството финансова подкрепа за педиатрията и майчиното здраве проф. Иван Литвиненко отбеляза заслугата на Лекарския съюз. Негови представители са се срещнали с лекарите педиатри, за да се запознаят с реалните икономически параметри на болницата. Именно те са предложили много разумен ход: да се направят корекции на клинични пътеки, които са приоритетно използвани в педиатричната практика, или да се отдели педиатричната част от пътеките от тези, които се отнасят общо за интерната. Това би могло да позволи да се промени цената на този малък обем пътеки, което да подкрепи детското здравеопазване, детските клиники в цялата страна, смята професорът.

Проф. Литвиненко призова държавата да компенсира детските лекари за това, че те не получават потребителски такси от пациентите и са поставени в неравностойно положение спрямо другите лекари. И още, според него, трябва да има разлика в цената на пътеките в една малка болница и в една педиатрична болница от трето ниво, където е друг и обемът на работа, и отговорностите, и разходите за тежките случаи, които те лекуват. Това се отнася и до всички университетски болници, добави лекарят. Затова той се обяви за диференциация в нивата на здравно обслужване. Това предложение е било възприето от Лекарския съюз и е било облечено в негово решение още същия ден.

Обещаните на срещата при премиера промени в детското здравеопазване са били обнадеждаващи и дори е имало възможност стачните действия на лекарите временно да се замразят. Но изказването на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева е променило ситуацията. Защото, ако е имало недобра комуникация между нея, Лекарския съюз и премиера, то тя е струвала на педиатричната болница "Проф. Иван Митев" 20% от бюджета през последните няколко месеца. Ето защо сега проф. Литвиненко е убеден, че колегите му трябва да стачкуват.