Пл. Димитров, КНСБ​: Още 20 дни платен отпуск за майките с малки деца в кризата

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пламен Димитров посочи, че макар и други - като собствениците на фитнес зали и зеленчукопроизводители - да се нуждаят от намаляване на ДДС, политическото решение за ресторантьорския бизнес е с предимство, тъй като най-губещи от извънредната ситуация са именно той и туризмът.

Синдикалистът изрази позицията на КНСБ, че данъчната система се нуждае от реформа. Необходимо е да има диференцирани данъци, както и необлагаем минимум за всички доходи. Плоският данък, по думите му, доказа, че е неефективен и това личи от равнищата, за икономически растеж, които България заема в европейските класации. Най-силните икономики в Европа и света имат високи данъци.

Иначе, в условията на настоящата криза всички сме разбрали колко важно е да има "повече държава и по-ефективна държава".

Димитров коментира и финансовите обезщетения за пострадалите работещи и безработни. Според него за около 55 хиляди души трябва да бъде повишено обезщетението за безработица. За майките, останали вкъщи, за да гледат децата си по време на пандемията, трябва да се отпуснат допълнителни 20 дни платен отпуск. Мярката 60:40, по думите му, е работеща. Синдикатите предлагат тя да бъде разширена на 80:20 особено за туристическия и транспортния бизнес. В момента се водят разговори с правителството и синдикалният лидер се надява да бъде постигнато съгласие в близките 1-2 седмици.